Deposito

spaarvormen Een deposito wordt ook wel een spaardeposito of termijndeposito genoemd. Essentieel kenmerk is dat u tegen een vooraf bepaalde vaste termijn uw spaartegoed vast op een rekening plaatst. De bank heeft hierdoor het voordeel dat zij ook voor langere tijd zeker weet dat zij over uw geld kan beschikken en dit kan uitlenen. Hiervoor krijgt u een hogere vergoeding.

Looptijd deposito

De gangbare looptijden of termijnen van een spaardeposito zijn 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar en 10 jaar. Als u voor een iets langere tijd wilt sparen, dan loont het al snel de moeite om een spaardeposito te openen.

Flexibel sparen met termijndeposito

Zoekt u toch enige flexibiliteit bij een vast product zoals een spaardeposito? Wilt u zeker weten dat u continue over een deel van uw vermogen kunt beschikken? Dan is het handig om meerdere termijndeposito's te openen. Zo bouwt u een gespreid mandje van deposito's op. Stel dat u uw vermogen in 3 sommen deelt, en elke anderhalf jaar een deposito afsluit met een looptijd van 5 jaar. Dan weet u zeker dat u elke anderhalf jaar over een/derde van uw vermogen kan beschikken. En hiermee sluit u gelijk de risico's van fluctuaties in depositorente uit.

Meer weten?

Lees meer over de kenmerken van een spaardeposito bij de Consumentenbond. Wilt u spaardeposito's vergelijken? Bekijk ons overzicht van vergelijkingswebsites van spaardeposito's.

Onafhankelijke informatie

Sparentips.com geeft onafhankelijke informatie aan consumenten over het financiele product sparen.
Lees meer ...

Vragen

Welke spaarvormen zijn er?
Wat is een spaarrekening?
Wat is een spaardeposito?
Welke spaarvorm moet ik kiezen?